Borgåbladet &  Östra Nyland

Joggande segelflygaren

Max Nyberg flyger segelflygplan och tränar för maraton.

Hur hittar man stigande luftströmmar?

På tal om väder kan jag ju svara på en fråga som många ställt mig. Hur vet man var stigande luftströmmar finns?Det är ju med dem som ett segelflygplan får mera höjd.

Det korta svaret är cumulusmoln. De stigande luftmassorna bildar som regel moln som dessa, så det är bara att flyga under molnet. Cumulusmoln är de där klassiska sommarmolnen som barn tycker om att rita på sina sommarteckningar. Molnen har en relativt kort livstid, men sedan bildar en ny stigande luftmassa ett nytt moln.

I praktiken är det ändå inte så lätt, bland annat för vinden molnen bort från det ställe där luften stiger ifrån. Så det är inte bara att flyga rakt under, utan man måste söka lite beroende på hur vinden ligger.

Dessutom är det inte alltid en ”tub” som stiger från marken. Det kan vara bubblor också, och då är det inte lika lätt att hitta stigande luftmassor.

Alltid blir det inte heller moln, och då har man ingen jävla aning om vart man ska ta sig. De som flugit länge känner till ställena som brukar funka, som till exempel sandtag och en racerbana som ligger i närheten.

Fåglar brukar också vara bra på att hitta stigande luftmassor. Så om man ser fåglar cirkla brukar det vara ett klart tecken.

Rekommendera


Skriven av: Max Nyberg | 16.06.2011 06:04:53

Comments are closed.