Borgåbladet &  Östra Nyland

Joggande segelflygaren

Max Nyberg flyger segelflygplan och tränar för maraton.

Alltid går det inte som man vill

På lördagen skulle jag flyga, så tog mig till Kotka. Väl där blåste det för hårt, så läraren vågade inte ta sig upp mer än en gång. Och när läraren är rädd, då ska du vara rädd.

I dag försökte jag igen, och då gick det bättre. Också om det inte fanns termik. Så det blev sju flygturer där den längsta var 18 minuter.

Medan vi kretsade kring flygfältet dök en flock gäss upp, så vi joinade dem. De seglade ett par meter ovanför glaskupan. Segelflygning är en sport där man kommer nära naturen. Läraren berättade att han hade haft en havsörn som seglade upp i termiken tillsammans med honom, bara på ett par meters avstånd vid vingen.

Samtidigt som vi såg gässen skulle ett annat plan lyfta med en passagerare som fått en flygtur i födelsedagspresent. Något hände, så linan som lyfter planet lossnade på 250 meter, så de fick ta en nödlandning. Det händer då och då, men har lyckligtvis aldrig hänt mig. I värsta fall kan linan brista på 50 meters höjd, och då kan det bli lite skakigare landning i skogen bredvid med brutna ben och annat hemskt. Men oftast landar man bara lite längre fram på banan.

Rekommendera


Skriven av: Max Nyberg | 15.05.2011 13:37:20

Comments are closed.